Dosare nealeatorii

Inainte de martie 2005, conducatorul instantei/sectiei distribuia dosarele dupa cum avea el interes. Mai mult, daca il distribuia din greseala cui nu-i trebuia, primeai dispozitie sa il treci pe completul altui judecator si gata, se rezolva.
In martie 2005 s-a introdus un sistem computerizat de distribuire aleatorie a dosarelor. Adica vine dosarul, se duce la judecator care stabileste anumiti parametri, apoi este dat grefierului specializat care face operatiunile tehnice pe computer bifand anumite casute si gata, dosarul se da unui anumit complet. Care complet ar trebui sa ramana acelasi pana la pronuntarea sentintei. Numai ca pe parcurs unii pleaca, altii vin.
Cel care se specializeaza prea mult, devine profesionist. Iar cand nu e controlat, devine maestru. Chiar si in magie. Asa se face ca un dosar celebru, cu un parc celebru, ajunge la niste judecatori nu mai putini celebri, de la o curte de apel de acum chiar celebra. Si se da o solutie tare de tot! `Cine-i vinovat?`, vorba lui Compact. Pai, Gardianul zice ca un grefier care a umblat la butoane si un presedinte de sectie care a desemnat un alt judecator in complet, dupa cum ar scrie CSM intr-un raport de inspectie.
Numai ca CSM nu poate sanctiona grefieri, caci ei intra sub tutela presedintelui curtii. Care nu mai poate face nimic, caci intre timp grefierul manipulator a fost...promovat la ICCJ - alta curte, alt sef; gata, s-a stins. Cat despre presedinta de sectie, maria-sa s-a pensionat. Ca e mai bine cu pensie de magistrat egala cu 85% din venitul din ultimul an de sef. La care, vorbesc unii, s-ar mai adauga ceva de ordinul...hmmm..ceva cu 6 zerouri in euro, ce au zburat dintr-un cont in alte cateva conturi. Invidiosii!
(preluat cu acord de pe JR)

Niciun comentariu: