Grefierii-la zdup

Scriam nu tare demult de apucaturile unor presedinti de instante de a chema la raport angajatii care vor sa isi execute hotararile judecatoresti privind drepturi salariale, drepturi incalcate cu buna stiinta de la presedinti la minisitri.
Las la o parte ca o hotarare judecatoreasca in aceasta materie e obligatorie si neexecutarea ei constituie infractiune. Mai las si la o parte faptul ca pentru judecatorii care au hotarari s-au gasit intotdeauna bani, nu insa si pentru grefieri.
Daca ce scriam atunci se intampla la Oradea, ulterior au avut loc evenimente similare si la Galati, si la Cluj. Aici s-a facut sedinta cu grefierii si li s-a pus in vedere sa isi retraga cererile de executare ca, prin blocarea conturilor instantei de catre executor, se pericliteaza buna desfasurare a activitatii bla, bla. Cea mai tare faza a fost cu amenintarea facuta de presedinte la adresa liderei de sindicat cum ca ii va face plangere penala. Pentru ce? Nu conteaza, dar ditamai amenintarea, venind de la ditamai presedintele, normal ca ar baga in sperieti pe oricine. Asa ca grefierii clujeni au facut cereri de suspendare a executarii (!!!).
Traiasca si infloreasca Justitia Romanicai, neinfricata, independenta si neatarnata!
.
Texte aplicabile:
art. 83 din
Legea 168/1999: Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile calculate de la data cererii de executare adresate unitatii de partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 6 luni ori cu amenda.
art 53 alin.1 lit b din
Legea 54/2003: Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei urmatoarele fapte: (...) b) conditionarea sau constrangerea, in orice mod, avand ca scop limitarea exercitarii atributiilor functiei membrilor alesi in organele de conducere ale organizatiilor sindicale(...).
(preluat cu acord de pe JR)

Niciun comentariu: